Tuesday, July 7, 2009

Premium Insurans Bagi Kenderaan Bermotor Yang Melebihi 10 Tahun Sangat Membebankan Pengguna.

Baru baru ini penulis hendak menyambung Insurans kereta penulis yang berumur 11 tahun bagi tujuan memperbaharui Cukai Jalan.Penulis agak terkejut apabila diberitahu olih pihak Wakil Insurans yang penulis tidak bolih lagi menyambung bayaran premium Insurans secara Pihak Ketiga (3rd party) pada masa ini sebagaimana yang diarahkan olih pihak PIAM.Tahun Lepas penulis telah membayar Premium Jenis Pihak Ketiga bagi kereta yang sama tanpa sebarang masalah.
Bagi memperbaharui dan menukar semula bayaran Premium secara Pihak Pertama (1st Party) penulis terpaksa membayar Premium yang agak tinggi dengan bayaran tambahan "Loading" 100% walaupun penulis sudah memiliki NCB 55%. Alasan yang diberikan, punca kenaikkan bayaran premium insurans dan bayaran 'loading'tersebut dikenakan ke atas semua kereta melebihi 10 tahun kerana kereta berkenaan sudah tidak ekonomi lagi dan mudah mengalami kemalangan.
Penulis berpendapat bagi kereta-kereta mewah dan kereta-kereta berjenama, walaupun sudah berumur melebihi 10 tahun keupayaan dan kondisinya masih lagi baik dan harga pasaran pun masih lagi melebihi harga Kereta Nasional yang baru(seperti mana harga pasaran dalam Senarai Rujukan Harga yang ada pada wakil Insurans tersebut). Alasan yang menyatakan secara rawak semua kereta melebihi 10 tahun mudah berlaku kemalangan tidak bolih diterima dan masih bolih disangkal.
Adakah pihak PIAM sudah membuat kajian dan menpunyai perangkaan perbandingan,berapa banyak kereta Mercedes,BMW, Volvo,dan yang sejenis dengannya yang melebihi 10 tahun terlibat dengan kemalangan berbanding dengan kereta biasa?.
Apakah Pihak berkuasa seperti BNM dan Kementerian Kewangan atau Menteri Kewangan sendiri tahu betapa susahnya rakyat biasa pemilik kenderaan bermotor yang melebihi 10 tahun, terutamanya yang berpendapatan sederhana dan rendah untuk menghadapi kenaikan dan bayaran wajib ini?. Wajib kerana tanpa bayaran insurans tidak dibenarkan untuk menperbarui Cukai Jalan kenderaan mereka.
Kalau betul kerajaan dengan "Slogan Rakyat didahulukan" kenapa perkara ini tidak dikaji dahulu sebelum diluluskan?.Penulis percaya selepas ini bertambah ramai pemilik kenderaan bermotor terutama pemilik motorsikal dan kereta lama diluar bandar yang merasai kesannya dan mungkin tidak membayar insurans dan cukai jalan kenderaan mereka.
Jangan salahkan rakyat kalau mereka masih lagi merasakan yang kerajaan MENGUTAMA INSTITUSI INSURANS dan mereka, RAKYAT belum lagi DIDAHULUKAN seperti yang dicogankan olih DS Najib.

No comments:

Post a Comment