Thursday, June 25, 2009

Susahnya kalau kereta anda mengalami kerosakan di Putrajaya dan di Cyberjaya.

Penulis sering menghantar isteri penulis yang berkerja di Jabatan Kerajaan di PuteraJaya dan anak gadis kami yang bekerja di Pejabat swasta di Cyberjaya.Kedua-dua mereka berulang alik dari rumah kami di Putra Nilai ke Pejabat masing-masing samada dihantar olih penulis atau dengan memandu sendiri kereta kerana ketiadaan pengangkutan awam disediakan dari Nilai/Salak Tinggi ke Putrajaya/Cyberjaya

Selama lebih empat tahun kami berulangalik ke Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan itu sudah dua kali kereta kami mengalami kerosakan kecil.Kali pertama berlaku di Petrol Station Petronas berhampiran Cyberview, di Cyberjaya dimana kereta saya tidak bolih dihidupkan sebaik sahaja kami selesai mengisi petrol di station itu.Sebagai seorang jurutera walaupun bukan dalam bidang Automotif penulis yakin kerosakan ini berpunca dari bateri atau power supply.Memandangkan ketika berlaku kejadian itu baru sahaja jam 830 pagi dan di kawasan Cyberjaya serta Putrajaya tidak ada Bengkel membaiki kereta, kami terpaksa menunggu teksi atau bus untuk ke begkel2 kereta terdekat yang hanya ada di Bangi, serdang,Dengkil atau Salak Tinggi.

Tahukah anda rupanya tiada perkhidmatan bus awam terus di antara Cyberjaya ke Pejabat-pejabat kerajaan di Persint 1 dan Persint 2 di puterajaya. Manakala teksi pula saya terpaksa menunggu lebih dari satu jam baru ada yang melintas.

Berbalik kepada kerosakan kereta kami, penulis terpaksa membayar kos kerja luar ( o/station) yang dkenakan olih formen dari Bangi hampir sama dengan harga bateri yang dibeli.Mengikut formen tersebut beliau terpaksa mengenakan cas tambahan kerja luar kerana di Cyberjaya dan Putrajaya memang tidak ada satupun bengkel membaiki kereta.Kalau ada pun hanya yang jenis di bangsal seperti bengkel dalam filem pendekar atau jenis bawah pokok di Kg Baginda di kawasan Gate 1 Puterajaya.

Pertayaan Penulis kepada Pihak berkuasa atau Perbadanan Putrajaya atau Putrajaya Holding apakah betul di Putrajaya dan Cyberjaya tidak dibenarkan diadakan bengkil membaiki kereta?.Kalau betul kenapa?.Mengapa tidak diadakan tempat khas untuk mereka disudut-sudut tertentu atau benarkan disemua premis Petrol station yang sedia ada di sana bagi membantu pemilik kenderaan yang menghadapi masalah ketika berada dalam kedua-dua bandar ini.

Penulis yakin bukan semua pegawai dan kakitangan kerajaan dan swasta yang tinggal atau bertugas di kedua-dua bandar ini dan juga pemandu kereta persendirian yang berkereta kesana memiliki kenderaan baru atau yang tidak pernah rosak atau tidak perlu dibaiki?. Bukan semua kakitangan kerajaan dan swasta yang bertugas dan tinggal di sana menpunyai pemandu atau pembantu khas atau setiausaha yang bolih menguruskan bagi membaiki kerosakan kereta mereka. Malah bukan semua mereka pandai dan tahu mengenai kerosakan kereta dan mampu membayar kos kerja luar yang tidak sepatutnya yang dikenakan kepada mereka. Penulis diberitahu ada pemilik/pemandu wanita yang keretanya rosak tidak bolih dihidupkan terpaksa menbayar kos yang tinggi kerana memanggil formen datang untuk membaiki kerosakkan tersebut yang hanya berpunca dari kepala beteri yang longgar. Satu Malaysia,pencampaian diutamakan dan rakyat didahulukan?.

No comments:

Post a Comment