Thursday, July 9, 2009

Pengajaran Sains Dan Matematik kembali semula Dalam Bahasa Melayu.

Kerajaan baru saja mengumumkan yang Pengajaran Pelajaran Matematik dan Sains akan kembali menggunakan Bahasa Melayu secara berperingkat bermula tahun 2012. Pengistiharan ini telah menimbulkan berbagai polimek dan perbahasan dikalangan orang ramai dari pelbagai peringkat dan status kedudukan, baik dari rakyat biasa maupun dikalangan pembesar, berpelajaran ataupun tidak.
Penulis tidak mahu menyentuh tentang apa agenda sebenar yang berselindung disebalik keputusan yang telah dibuat itu. Samada ianya untuk kepentingan politik atau memang bagi memperkemaskan kedudukan dan penggunaan Bahasa Melayu.Apa yang penulis nak berkongsi pengalaman di sini ialah apakah benar Pengajaran Matapelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Melayu dapat meningkatkan kemajuan Pelajar khasnya pelajar-pelajar peribumi di luar bandar.
pengalaman Penulis sebagai Pelajar kumpulan awal di akhir tahun 1960han mengambil SPM Sains Tulin (FIZIK, KIMIA dan Kajihayat) yang diajar dalam Bahasa Melayu bagi ketiga-tiga subjects amat memeritkan. Untuk lulus cemerlang bagi SPM ketika itu sangatlah susah tambahan pula guru-guru yang mengajar datang dari Indonesia dan soalannya pula disediakan oleh Pihak Cambridge Examination Boards dalam duibahasa.Di peringkat STP pula ramai antara kami yang kandas dari yang berjaya.
Kepayahan kami berterusan, apabila di peringkat awal kami memasuki Kolej dan Universiti terutama dalam bidang iktisas di mana rata rata kami tidak dapat menyesuaikan diri untuk memahami syarahan pembelajaran yang menggunakan Bahasa Inggeris baik di Universiti tempatan maupun yang belajar diluar negara. (kecuali UKM!!). Tidak hairanlah ketika di tahun pertama kebanyakan kami cuma sekadar lulus sahaja tetapi kemudian kami menjadi pelajar cemerlang di tahun-tahun seterusnya apabila kami dapat menyesuaikan diri dan menguasai bahasa Inggeris. Malah diperingkat Ijazah Lanjutan ada dikalangan kami yang mendapat PHD dari universiti-universiti terkemuka di US dan UK
Kini ramai diantara kami dari kumpulan awal Pelajar Sains Tulin Aliran Melayu ini sudah menjadi Pentabir dan Professor Kanan Universiti,Pengarah-pengarah di jabatan Pakar diSektor awam, jurutera,akitek, doktor, dan teknokrat yang berjaya.
Sebenarnya secara peribadi penulis berpendapat belajar sains dan matematik lebih senang dan mudah difahami dalam Bahasa Inggeris dan berpendapat ianya patut diteruskan terutama di peringkat sekolah menengah bagi semua sekolah di seluruh negara.

No comments:

Post a Comment